15 Apr
15Apr

Lakossági rendszerek esetén elmondható, hogy sok ember visszavette a fogyasztást, ám társasházi rendszerek esetén ez már nem mondható el. Míg egyénileg sokat tehetünk egy lakás vagy családi ház esetében ahol egyedi fűtés van, társasháznál a központi rendszer és annak üzemeltetése megköti a kezünket. Miben más a kettő?

Lakás vagy ház esetén számos ponton tudunk hosszabb távon spórolni. Egyszerűen lejebb vesszük a hőfokot. Ez is egy megoldás, de csak részben az. Nem feltétlen kell a komfortérzetünkkel kezdeni a spórolást. Megoldást jelenhet meglévő fűtési rendszerünk üzemeltetésének kalibrálása, hőszigetelés megléte, nyílászárók állapotának vizsgálata. Természetesen minden a házra költött energetikát javító beruházás szóba jöhet, mert nem tudjuk csak jósoljuk a jövő energiaárainak változásait.

Társasházak esetén a lakók egy része hiába veszi vissza a hőmérsékletet, számokban minimális hiszen a rendszer további részének energiatermelése továbbra is szabályozatlan lehet. A megoldás a visszajelzések, pontos paraméterek és a szabályozható rendszerek meglétében van. Ezek hiányában elvész az energia.

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.