04 Mar
04Mar

Az energiaárak, főként a gáz árának alakulása sokakban ébresztett olyan gondolatot, hogy a gázkazánokat temetni kell. Valóban indokolt lehet minden esetben?

Megint különbséget kell tennünk sok dologban. Főként abban, hogy meglévő vagy új ingatlanról van e szó. Meglévő ingatlan esetén egyértelműen kijelenthető, hogy már csak egy gázkazán korszerűsítéssel eleget tehetünk. Persze lehet fokozni az épület egyéb energetikai megoldásaival (nyílászárók, hőszigetelés ...), de egy jól beállított kondenzációs gázkazánnal a fogyasztást tekintve sokat spórolhatunk. 

Mikor nem ajánlott a hőszivattyú meglévő ingaltanunkba? Főként akkor, ha a fűtési rendszerhez nem nyúlunk és a meglévő csővezetéket, radiátorokat nem kívánjuk cserélni. Pusztán a gáztól való menekülés okán, a hőszivattyú a régi rendszerrel így nem fog működni. 

Új építésű ingatlanok esetén már vegyesek az érzések. Tapasztalataink alapján míg lakossági oldalon a hőszivattyú, ipari - társasházi oldalon a vegyes rendszer a megoldás. Természetesen itt is elmondható, hogy megfelelően beállított automatika nélkül ez nem fog hatékonyan működni.  A legtöbb új építésű lakossági ingatlanban felületfűtéssel terveznek, így arra ideális megoldás a hőszivattyú, főként ha még felület hűtéssel is van kombinálva. Társasházi szinten már nem egészen ez a helyzet. A társasházak bár a legtöbb szintén felületfűtéssel (padló, fal és mennyezetfűtés) rendelkezik, a gyenge pont a melegvízellátás. Egy nagyobb rendszernél kulcsfontosságú a megfelelően méretezett melegvíz kapacitás és annak megfelő hőfokon tartása a lehető legrövidebb idő alatt. Erre még mindig csak a gázkazánok képesek, a hőszivattyúk fűtővíz előállítási korlátja miatt. Ennek okán a vegyes rendszer hosszabb távon kevesebb energiát és meghibásodást, kellemetlenséget jelenthet.

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.